Vanteita on olemassa kahta tyyppiä; teräsvanteita ja kevytmetallivanteita, joista jälkimmäisiä usein kutsutaan alumiinivanteiksi. Teräsvanteet ovat yleisempiä, ja ne ovat usein standardi ajoneuvoissa, mutta kevytmetallivanteet ovat yleistyneet viime aikoina.

Vanteen mitat

Vanteen mitat ilmoitetaan seuraavasti: 8,5x18. 8,5 on vanteen leveys tuumissa ja 18 on halkaisija. Vanteen merkittäviä mittoja ovat myös pulttijako ja ET sekä keskireikä. Nämä useat muuttujat luovat monia erilaisia kombinaatioita, joista sopiva vanne voidaan valita.

Vanteen pulttijako

Pulttijaolla tarkoitetaan auton pyörännavan pultinreikien tai pulttien keskikohtien kautta kulkevan ympyrän halkaisijaa ja pulttien määrää. Pulttijako ilmoitetaan millimetreissä ja pulttien määrässä. Luku 5/100 tarkoittaa viittä pulttia ja 100 centtimetrin halkaisijaa.

Jos vanteessa on parillinen määrä pultteja, pulttikehän halkaisija mitataan ottamalla mitta pulttireiän sisäreunasta vastakkaisen pulttireiän ulkoreunaan. Viisipulttisen vanteen pulttikehän halkaisijan lasket alla olevan kuvan mukaisesti.

Voit käyttää kotisivujemme pyörätyökaulua löytääksesi autoosi sopivat vanteet!

Vanteen keskireikä

Vanteen keskireikä on vanteen keskellä oleva reikä, minkä tulisi sopia autosi keskiöön. Osa vanteista on porattu sopimaan suoraan keskiöön ja osa taas vaatii soviterenkaan käyttöä. Keskireikän on tärkeää istua hyvin, näin estäen turhaa tärinää.p>

Vanteen ET / offset

ET eli Offset tarkoittaa etäisyyttä vanteen keskilinjasta vanteen kiinnityspintaan, vannetta katsottaessa sivusta. Jos vanteen ET on 45, vannekehän keskilinja on 45 mm kiinnityspintaa sisempänä. Mitä pienempi ET-arvo on, sitä lähempänä vanne on auton ulkoreunaa. ET 25 -vanteet ovat siis kauempana toisistaan kuin ET 45. Oikeiden mittojen käyttö on merkittävää vanteita valittaessa, koska väärin istuvat vanteet saattavat hangata. ET:n muuttaminen voi vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin huomattavasti.

Tehdasvanteet - AVM

Tehdasvanteita käytetään autossa sen ollessa valmistuksessa tehtaassa. Auton valmistuttua vanteet poistetaan ja ne myydään. Vanteita ei ole käytetty liikenteessä lainkaan.

Vanteiden hoito

Vanteet ovat alttiita muun muassa suolalle sekä tiestä ja jarruista irtoavalle pölylle, joiden hiukkaset vaurioittavat vanteen pintaa. Vanteiden, kuten renkaidenkin, puhtaanapito onkin siis tärkeää niiden kestävyyden kannalta. Tämän lisäksi hyvin hoidetut ja huolletut vanteet näyttävät miellyttävämmiltä.

Alumiinivanne tulisi puhdistaa vedellä ja miedolla autoshampoolla. Vahvempien puhdistusaineiden tai eräiden vannepuhdisteiden käyttö saattaa vahingoittaa vannetta. Käytä pehmeää pesusientä ja tarkista, että vanne ei ole lämmin. Huuhtele vanteet ensin pelkällä vedellä näin irrottaen suurimmat liat, ennen kuin tarraat pesusieneen ja puhdistusaineeseen. Tällä hellävaraisella menetelmällä estät hiekkaa ja soraa naarmuttamasta vannetta. Kaupoista löydät paljon erilaisia tuotteita, jotka on suunniteltu vanteiden puhdistukseen ja hoitoon. Osa näistä kuitenkin sisältää niin vahvoja happoja, että niiden käyttö saattaa pikemminkin vahingoittaa vannetta. Suosittelemmekin miedon autoshampoon käyttöä, jotta vanteesi näyttäisivät hyvältä pitkään.